Szeretnék neked elmesélni egy történetet. Ez a történet arról az 50 év feletti emberről szól, aki nem a kisujjából szívta ki a számítógépezés fortélyait, hanem innen-onnan csipegette össze ezeket a morzsákat, amivel már használni tudja a számítógépet. Ez szuper és mindig csodálattal adózom, akik saját erejükből tanultak bele ebbe a világba. De…, a gép javítgatása, egészségének megőrzése már nem tartozik bele. Viszont, ha a saját egészségünkkel rendszeresen foglalkozunk, mert hosszabb és egészségesebb életet akarunk élni, képzeld el, hogy mindezt a számítógépre is alkalmazhatjuk. Ha megteszünk mindent és nem hagyjuk lepusztulni, akkor hosszú évekig örömmel használjuk a masinát.

Havonta beadjuk a gépünknek a vitamint, vagyis futtatunk rajta egy kémprogram, illetve kártékony kód eltávolító programot. Én a Malwarebytes alkalmazását szoktam használni, mert nagyon megbízhatóan működik.
A Windows olyan mint egy rendetlen háziasszony. Használod, telepítgetsz, eltávolítasz és látszólag minden felesleges fájlt eltakarított a használat után, de azért még mindig sok szemét maradt utána, ami a gyorsaság és hatékony működés rovására megy. Remek digitális seprű a Piriform Ccleaner alkalmazása. Garantáltan eltávolítja a nem használt fájlokat és a böngésződ gyorsítótárát is kiüríti, hogy a böngésződ gyorsan és stabilan működjön.

A harmadik eszköz a takarításban, hogy ne engedjük be a hivatlan vendégeket. Építsünk egy sorompót, biztonsági ajtót, őrkutyát, teljesen mindegy, hogy mit, lényeg a védelem. Ez sarkítva igaz, pl. ne használj AVG, Panda terméket. Azt felejtsd el, hogy 100%-os védelem, nem létezik. Sőt a több védelem sem jó. Több víruskereső program összeakad és hibás működést produkál. Ha megfogható eszközt szeretnénk a védelem kiépítésére a Juniper Netscreen termékcsaládnak a tűzfala tuti, de az is “csak” 99%-ot tud. Tiszta vicc! 🙂 Ja, ez pár millió forintos beruházás lenne, de mi nem akarunk ilyen sokat költeni, sőt, költeni sem akarunk. Szóval ha Windows 10 programot használsz, akkor elegendő a beépített védelem a Windows Defender, mert a független teszteken 10 / 10 pontot kapott, akárcsak az Avast, vagy a Nod32, de nem kell telepítened, ezért nem terheli a gépedet.

Havonta a fenti lépéseket érdemes megcsinálni. Emellett pedig fél évente nagy generált a gépnek. Vagyis vírusírtás, nagytakarítás, frissítés, hibás, elveszett fájltöredékek és bejegyzések eltávolítása, SSD meghajtó, vagy hagyományos merevlemez logikai hibáinak kijavítása.
Dióhéjban ezt teszem a saját gépemmel hogy a számítógép élettartamát kitoljam, ameddig csak lehetséges.

A karbantartásban két lehetőség van. Megtanulhatod a fenti lépéseket, vagy megkérsz családtagot, ismerőst, hogy rendszeresen foglalkozzon a karbantartással és itt van még a harmadik lehetőség, hogy kiszervezed ezt a munkát, fizetsz érte és biztos lehetsz benne, hogy szakértő és óvó kezek foglalkoznak a masina egészségével.

Ezért hoztam létre az Otthoni TávSegítség programot, mert…

  • szükség van a gép hibáinak kijavítására.
  • költséges és nehézkes állandóan kihívni a szakit.
  • mégis szeretnél kérdezni és szeretnéd, ha a kérdésedre gyakorlati válasz érkezzen.
  • szeretnéd, ha a megoldást megmutatnák neked.
  • nem akarsz állandóan fizetni a munkáért.
  • biztonságban érzed magad, ha tudod, hogy van kihez fordulni a kérdéseiddel.