Ha VPN nélkül használod az uTorrentet vagy bármelyik másik torrent oldalt, komoly kockázatot vállalsz, mert az internetszolgáltatód könnyedén le tudja követni torrentezési szokásaidat, a többi uTorrent felhasználó pedig hozzáférhet a hálózatod IP címéhez és a tartózkodási helyedhez.

Ez számos veszélyforrást rejt magában. Ellophatják az adataidat, a többi felhasználó pedig malware vagy szolgáltatásmegtagadással járó támadást intézhet géped ellen. Sőt akár jogi következményekkel is szembe nézhetsz, ha jogvédett anyagokat töltesz le, még ha ez véletlenül történik is.

Szerencsére létezik egy egyszerű megoldás arra, hogy biztonságosan és teljesen privátan torrentezhess. A program beállítása csupán néhány percet vesz igénybe., és érdemes minden alkalommal használnod, amikor torrentezel.

Egy megfelelő VPN-nel elrejtheted az IP címedet és titkosíthatod az adataidat, olvashatatlanná téve azokat az internetszolgáltatód számára. Senki sem láthatja vagy követheti nyomon online tevékenységedet, és más felhasználók sem támadhatják meg a gépedet.

Elmagyarázom, hogyan tudod anonim módon használni az uTorrentet egy VPN segítségével.

Miért van szükség VPN-re a torrentezéshez?

A torrent-tel történő letöltés és seedelés veszélyes lehet. A P2P hálózaton történő fájlmegosztás ugyanis számítógépedet malware-támadás, kémkedés és szolgáltatásmegtagadással járó támadás veszélyeinek teheted ki. A veszélyek sora azonban itt nem áll meg.

Ha szerzői joggal védett fájlt töltesz le – még ha nem is tudod, hogy jogvédett anyagról van szó – akár jogi eljárás is indulhat ellened. És mivel a torrent valós IP címedet osztja meg a többi felhasználóval, a hatóságok könnyedén be tudják azonosítani személyedet.

Azáltal, hogy a számítógépedet egy biztonságos alagúton keresztül egy távoli szerverhez csatlakoztatod, a VPN elrejti az IP címedet és megvédi a személyazonosságodat. Úgy fog tűnni, mintha a szerver helyszínéről csatlakoznál az internetre, tehát senki sem fogja tudni, hol vagy valójában.

A VPN szolgáltatás titkosítja az internetforgalmadat és olvashatatlanná teszi azt internetszolgáltatód, illetve bárki más számára, aki internetkapcsolatodat szeretné megfigyelni. Számítógéped védve lesz, bárhol is lépsz fel az internetre, függetlenül attól, hogy torrentezel, böngészel vagy videókat streamelsz.

Most megmutatom, miért érdemes MINDEN ESETBEN VPN-t használnod a torrentezéshez:

1. Megkerülheted a hálózati tűzfalakat és feloldhatod a torrent blokkolását

Ha helyi hálózatodon tiltva van a torrent elérése, a VPN használata visszaállítja a hozzáférést és megakadályozza, hogy a rendszergazda láthassa online tevékenységedet. Persze, ha a felhasználói profilodnak rendszergazdai joga van, akkor ez a mondat tárgytalan. 🙂 IP címed elrejtésével és a forgalom távoli szerveren történő átvezetésével a VPN-ek megkerülik a tűzfalakat, és lehetővé teszik a korlátozott tartalmakhoz való hozzáférést bárhol a világon.

2. Nem kell félned a jogi következményektől

A szerzői jogi törvények bonyolultak lehetnek, és nem minden esetben tudjuk, hogy a letöltött fájl jogvédett-e vagy sem. A hatóságokat azonban nem érdekli, hogy nem tudtad, jogvédett anyagot töltöttél le. Egy megbízható VPN-nel azonban elérheted, hogy a tevékenységedet ne lehessen a személyedhez visszavezetni, tehát nem kell az esetleges jogi következmények miatt aggódnod.

Félreértés ne essék, nem bátorítok senkit arra, hogy illegális tartalmakat töltsön le, de fontosnak tartom a biztonságos és névtelen internetezés jogának biztosítását.

3. Elkerülheted internetszolgáltatásod belassulását

Abban biztos lehetsz, hogy néhány internetszolgáltató belassítja a torrentezők internetkapcsolatát. Azonban, ha adataid titkosítva vannak, akkor a zolgáltató nem fogja tudni, hogy a torrentezel. Egy VPN használatával tehát elkerülheted a szolgáltatás lassulását és a hálózati torlódást, valamint internetkapcsolatod is gyorsabb lehet.

4. Megvéded a személyes információidat

Mivel a biztonságos VPN-ek elrejtik a valós tartózkodási helyedet és olvashatatlanná teszik adatforgalmadat más felhasználók, kormányzati megfigyelők vagy adathalászok számára, teljes mértékben névtelen maradhatsz internetezés közben, és senki sem férhet hozzá adataidhoz.

Azzal azonban érdemes tisztában lenni, hogy az ingyenes VPN-ek általában gyengébb biztonsági szolgáltatásokat nyújtanak, sőt van olyan szolgáltató is, amelyik gyűjti és eladja az adatokat. Olyan magasabb kockázattal járó tevékenység esetén, mint a torrentezés, kizárólag kiváló értékelést kapott VPN-eket érdemes használni, melyekről tudni lehet, hogy biztonságban tartják a felhasználóik személyazonosságát és adatait.

Mi a fontos egy torrentezéshez használt VPN-ben?

Ha torrenthez keresel VPN-t, olyat válassz, mely biztosítja az alábbi szolgáltatásokat:

  • P2P-kompatibilitás és támogatás. Nem minden VPN engedélyezi a fájlmegosztást hálózatain, és ha olyat választ, amelyik ezt nem teszi lehetővé, akkor egyáltalán nem fogja tudni használni a uTorrentet.
  • Nagysebességű internetkapcsolat és korlátlan sávszélesség.
  • Kimagasló biztonsági szolgáltatások. Ezek között szerepeljen a katonai szintű titkosítás, a naplózásmentes működés, az automatikus vészleállító és az adatszivárgás elleni védelem.
  • Szerverek világszerte.
  • Applikációk minden készülékhez.