Mi az a zsarolóvírus? Hogyan lehet ellene védekezni? Mit tehetsz, ha minden óvintézkedés ellenére áldozattá váltál? Segítünk!

A kártevők egy régi, de mostanában különösen felkapott típusa, amely miután megfertőzte a számítógépet, titkosítja a rajta lévő adatokat – ez a zsarolóvírus, ami a kórházakat, hivatalokat sem kíméli, emberi életeket sodor veszélybe.

A zsarolóvírus nevét onnan kapta, hogy a titkosítás feloldását váltságdíj fejében ajánlja fel. Vagyis az áldozatoknak fizetni kell, ha viszont szeretnék látni adataikat. Mint más “rendes” vírusok, a ransomware vírusok is elsősorban e-mailben, illetve fertőzött weboldalakon keresztül terjednek, de akadnak chatben “érkező” példányok, illetve olyan zsarolóvírusok is, amelyek a szoftverekben lévő biztonsági réseket kihasználva jutnak el az eszközökre.

A legjobb védekezés a megelőzés

Mivel a zsarolóvírus is végső soron egy vírus, védekezni ellene elsősorban a szokott módon lehet: az operációs rendszer frissen tartásával, vírusirtó használatával, és azzal, hogy a levélben érkező linkekre, illetve webes hivatkozásokra “ésszel”, körültekintően kattintunk.

Ugyanakkor a zsarolóvírus, ha megfertőzte a gépet, titkosítja a merevlemez tartalmát, ezért kiegészítő védelemként fontos, hogy a kritikus információkról rendszeresen készítsünk biztonsági mentést is oly módon, hogy a másolat alapesetben a PC-ről nem érhető el közvetlenül (például egy lehúzható vagy kikapcsolható USB-s meghajtó segítségével).

A zsarolóvírusok főleg a vállalatok és állami intézmények életét keserítik meg – a nagyobb támadások többsége kezdetben például egészségügyi intézményekhez vagy valamilyen más állami szervhez volt köthető. Nem véletlen, az elavult géppark és az elavult szoftverek tálcán kínálják a lehetőséget a csalók számára. Ezek a vírusok végigsöpörnek mindenkin, nem kímélik az autógyártó, szállítmányozó cégeket sem, dollár százmilliókban mérhető károkat okozva szerte a világon.

A legnagyobb probléma az, hogy a zsarolóvírus szinte biztosan kritikus rendszert fertőz meg, ezzel többnapos vagy több hetes leállást kikényszerítve, adott esetben emberéleteket is veszélyeztetve.

Ez persze nem jelenti, hogy az otthoni felhasználóknak nincs oka félni: nem kell különösebben ecsetelni, hogy mennyire kellemetlen élmény, ha például az összes családi fotó vagy a majdnem kész diplomamunka megy a levesbe.